hai berjumpa lagi dalam rancangan mari memasak bersama mrs syediz.
untuk beginner sahaja. sapa yg pro xyah le.
kekekeke.
ok. harini host anda telah menyediakan resepi bihun raja (emperor)
bihun ghajhiah ini telah dimasak semalam, special untuk suami yg tercinta yg tgh menggilai mee ghajhiah (pronounce secara sickening).
perkataan asal ialah Raja. haha.
sila tgk gambar ini utk melihat rupa asal & nama asal dia.
untuk beginner sahaja. sapa yg pro xyah le.
kekekeke.
ok. harini host anda telah menyediakan resepi bihun raja (emperor)
bihun ghajhiah ini telah dimasak semalam, special untuk suami yg tercinta yg tgh menggilai mee ghajhiah (pronounce secara sickening).
perkataan asal ialah Raja. haha.
sila tgk gambar ini utk melihat rupa asal & nama asal dia.
Bihun Raja ( hidangan 2 orang)
bihun yg telah direndam (1/3 drpd 1 bungkusan)
kubis
carrot yg dipotong halus
daun sup & daun bawang
cili beso & cili padi dipotong halus (kalau suka pedas)
ayam, udang dan sotong
bawang merah & putih utk tumisan
1 sudu beso oyster sauce
2 sudu beso minyak bijan
cara-caranya:
1. panaskan minyak dan tumis bawang hingga wangi
2. masukkan carrot & cili
3. oyster sauce
4. masukkan ayam, sotong & udang
5. masukkan minyak bijan
6. garam secukup rasa, gulu secubit
7. telur sebiji - gaul rata
8. masukkan bihun - goreng smpi masak
9. masukkan kubis & daun sup/daun bawang
10. sedia dihidang!
sebenarnya saya nk buat mee raja, beli la mee ape benda tah kt carefour tu.
dah rendam, pehtu tgk2 dia jadi tepung plak. x menyelerakan lgsg.
terus tuko, buat bihun raja. kekekeke.
anyway.
selamat mencuba!
**sedap kan beby? kan?
xoxo,

2 comments:
nampak mcm bihun singapore..
aah, tapi yg ni xde letak blackpepper.
:)
Post a Comment