ini adalah project last sunday di rumah MiL.
masalodeh = vadey
dan ini merupakan percubaan ke-2 buat masalodeh tanpa supervision ssapa.
yg ni di evaluate oleh juri2 profesional iaitu PiLs & beloved husband.
dan.
dari 33 biji (besar tapak tangan saya je & nipis)
hanya tinggal 10 untuk 2 org adik saya
(epi & aimi ~ ni syed zaimi yg kecik tu, bukan aimi hakim awek yolanda edi tu ok!).
dalam gmbr ada 12. lepas tu saya & mr syediz makan lagi satu.
mr syediz: lepasni syg xyah dah beli masalodeh kt kakak atun tu ok.
saya: yay!!!!
masalodeh = vadey
dan ini merupakan percubaan ke-2 buat masalodeh tanpa supervision ssapa.
yg ni di evaluate oleh juri2 profesional iaitu PiLs & beloved husband.
dan.
dari 33 biji (besar tapak tangan saya je & nipis)
hanya tinggal 10 untuk 2 org adik saya
(epi & aimi ~ ni syed zaimi yg kecik tu, bukan aimi hakim awek yolanda edi tu ok!).
dalam gmbr ada 12. lepas tu saya & mr syediz makan lagi satu.
mr syediz: lepasni syg xyah dah beli masalodeh kt kakak atun tu ok.
saya: yay!!!!
♥♥♥♥♥♥♥♥
edited on 6th April, on Mrs. Nazreen's request.
edited on 6th April, on Mrs. Nazreen's request.
Resepi Masalodeh/Vadey
Bahan²:
kacang dal~direndam selama 8-12 hrs
**dal tu dalam 100g pun dah cukup kalau utk 4 org makan.
bwg merah yg besar potong nipis²
cili kering
cili padi (kalau nk extra hot)
jintan manis & jintan putih~1 sudu besar
(tumbuk sket je utk dapatkan bau. jgn smpi hancur)
daun kari
garam
Cara²nya:
kacang dal di blend/kalau rajin tumbuk.
(tahap kehancuran kacang adalah mengikut citarasa sendiri.)
gaul dgn sume bahan lain tu, masuk peti ais sekejap dalam 1hr-2 hr.
pehtu masa nk goreng br bentukkan dia.
panaskan minyak
masukkan vadey. jgn usik2 dia smpi agak2 dh garing sket br alih.
kalau tak nti senang hancur.
ok.
sedia utk dihidang. makan panas² lagi sedap!
~to shifa: happy trying!~
Bahan²:
kacang dal~direndam selama 8-12 hrs
**dal tu dalam 100g pun dah cukup kalau utk 4 org makan.
bwg merah yg besar potong nipis²
cili kering
cili padi (kalau nk extra hot)
jintan manis & jintan putih~1 sudu besar
(tumbuk sket je utk dapatkan bau. jgn smpi hancur)
daun kari
garam
Cara²nya:
kacang dal di blend/kalau rajin tumbuk.
(tahap kehancuran kacang adalah mengikut citarasa sendiri.)
gaul dgn sume bahan lain tu, masuk peti ais sekejap dalam 1hr-2 hr.
pehtu masa nk goreng br bentukkan dia.
panaskan minyak
masukkan vadey. jgn usik2 dia smpi agak2 dh garing sket br alih.
kalau tak nti senang hancur.
ok.
sedia utk dihidang. makan panas² lagi sedap!
~to shifa: happy trying!~
xoxo,

5 comments:
huishh!! dasatnyer huda dpt wat vadey :) husbd kita pon suka,tp isterinyer ini agak malas ..ehhe..erk,nak resipi bleh? :)
:)
ehehe. testing je tu shifa. xrajin sgt sebenarnya.nk recipe eh? nti huda buat entry recipe vadeh tu..
Thanx Huda! :)
*hugs*
yeay yeay... huda buat kuih.. tp xdpt mkn kuih huda.. huhuhu
:)
noni!
huhu~
Post a Comment